Information från Arbetarbladet

En tur i istidens spår

ÅMOT Här och där i Sverige ligger de enorma stenarna, utplacerade mitt i skogen. Tidigare trodde man att stora jättar slungat iväg ett stort stycke berg mot kyrkor och människor.
Utanför Åmot kan man besöka en sådan sten. Kastet som placerade ut Spelhedens storsten mitt i naturen ligger en kort promenad från grusvägen.
I folktron trodde man alltså att det var stora jättar som slungat iväg ett stycke berg. Därför gav man stenblocken namnet jättekast, vilket i senare tid, när man insett verkligheten, ändrades till flyttblock. Stenarna är alltså stora stenblock som blivit flyttade med hjälp av antingen inlandsisar eller glaciärer och när de smälte hamnade stenarna där de hamnade.
Sommarbilagan parkerar efter grusvägen, nu är vi ensam här och om detta är ett jättepopulärt utflyktsmål i sommar finns risk att det är trångt om parkeringsutrymmet. Men det ska ändock mycket till för att det ska ske.
Den lilla men väl synliga skylten visar var besökaren ska ta av. Stigen är smal och härlig. En bäck i närheten tävlar med fåglarna om att höras högst.
Det kan vara blött på vissa håll, men nya spångar är utlagda över det blötaste ställena.
Det är inte långt alls till storstenen, efter några minuters promenad är man framme.
Den dyker bara upp bakom tallarna på höger sida. Det är ju lite roligt hur naturen bara slänger ut en stor sten så där. Väl framme kan den som vill klättra upp till toppen på stenen.
Åmots byråd har satt upp stegen mot stenen, på en skylt bredvid har de skrivit det viktiga – ta gärna en fikapaus på stenen, men all uppstigning sker på egen risk.
Att ta med de minsta barnen hit är kanske ingen bra idé. Tonåringen Alma Åkerlund har följt med för att bilden tydligt ska kunna beskriva hur stor stenen är.
– Det var roligare än jag trodde att komma hit. Stenen är så stor att jag kan hjula där uppe, säger hon.
Jenny Lundberg

Hitta till Spelhedens storsten

Ta väg 546 mot Åmot, från Ockelbo, fortsätt genom byn och förbi Larsbovägen på höger sida.
Nästa avfart bör man hålla utkik för, där ska du in. En smal grusväg som kan vara svår att se. Kör försiktigt då det finns kantiga stenar och vägen är lite gropig.
Mindre än två kilometer, på höger sida, finns en skylt som visar var stigen till stenen är. Det är ingen lång promenad, det tar någon minut bara, men stigen är smal och blöt på sina håll. En jättefin, ny spång ligger över en bäck.


Storstenjpg